Pomen aktivnih odmorov na delovnem mestu in preprečevanje negativnih učinkov sedenja

Pomen aktivnih odmorov na delovnem mestu in preprečevanje negativnih učinkov sedenja

  • 26.10.2023
  • Negativne posledice dolgega sedenja na zdravje se lahko omili z rednim izvajanjem ustreznih razteznih in krepilnih gimnastičnih vaj, najbolje vsak dan na delovnem mestu. Zavedati se moramo tudi dejstva, da se starostna meja zaposlenih vedno bolj dviguje, s starostjo pa je povezanih vedno več obolenj in zdravstvenih težav.

Zdrav delavec je bolj produktiven in zadovoljen ter laže opravlja svoje vsakodnevne obveznosti. Eden izmed ukrepov za izboljšanje zdravja predstavljajo tudi krajši, 10 - 15 minutni gibalni odmori, med katerimi se delavci lahko sprostijo iz prisilnih drž, raztegnejo obremenjene mišice in izvajajo izbrane gimnastične vaje. Pri sedenju gre namreč za enolično obremenitev, kar lahko vodi do porušenega mišičnega ravnovesja v sklepih ter tveganja za nastanek mišično kostnih obolenj. Prav slednja, med katerimi so najpogostejše bolečine v predelu vratu, ramen in hrbtenice, predstavljajo najpogostejših vzrok za odhod v bolniški stalež.

Glavni razlog, zakaj smo ljudje telesno dejavni, je torej skrb za zdravje. Pri tem ne gre le za to, da želimo imeti boljše gibalne sposobnosti, višjo raven aerobnih sposobnosti, lepše izgledati, torej imeti boljšo telesno sestavo; želimo se tudi bolje počutiti, ne želimo, da nas kaj boli itd.

Ob tem se vprašamo ali znamo izbrati primerno dejavnost? Ali vemo, kakšna je razlika, če neko vajo ponovimo 8x, 12x ali 30x? Ali vemo, da nam določena vaja ne povzroči več škode kot koristi? Ali izvajamo vaje za celo telo? 

Številne sodobne vadbe (predvsem razne oblike aerobik in skupinskih vadb) ne upoštevajo zakonitosti zdrave vadbe in ne vključujejo vseh funkcionalnih gibov. Poleg tega ljudje osnovnih gibalnih vzorcev ne izvajamo pravilno, kar še dodatno vodi v nastanek asimetrij, poškodb, ter pojav bolečin v sklepih. Vprašajmo se ali znamo narediti pravilen počep? Ali smo pozorni na položaj svojih kolen, ko stopamo po stopnicah? Ali se znamo pravilno usesti in vstati s stola?

Zato uspešno izvajamo kratke aktivne odmore pod strokovnim vodstvom in v živo preko Zoom-a. 

Aktivni odmori trajajo 10 - 15 minut. Izvedene so tako aerobne aktivnosti na začetku, čemur sledijo sklopi razteznih in krepilnih vaj po topološkem kriteriju od glave navzdol. Vaje so usmerjene na dele telesa, ki so pri sedečem delovnem mestu najbolj obremenjeni; bodisi nam primanjkuje moči in/ali gibljivosti. Vaje izvajamo tako s pomočjo stola, mize, dežnika, bremena, ob steni, z elastiko ali brez pripomočkov.

Za več informacij o izvedbi aktivnih odmorov in delavnic v vaši organizaciji: polona.stajnar@sportna-unija.si 

Projekt aktivnega gibanja in vadbe na delovnem mestu je sofinanciran s strani Fundacije za šport.